Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Αρμενίας και της Ελλάδας
Στις 27 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Αραράτ Μιρζογιάν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα με επίσκεψη εργασίας, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον κ. Νίκο Δένδια.

Ο κ. Αραράτ Μιρζογιάν ευχαρίστησε τον ομόλογο του για τη θερμή υποδοχή, υπογραμμίζοντας, ότι η επίσκεψη αντικατοπτρίζει τον αδελφικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, καθώς και το υψηλό επίπεδο των διακρατικών σχέσεων.
Οι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τον εντατικό χαρακτήρα του πολιτικού διαλόγου μεταξύ της Αρμενίας και Ελλάδας, αλλά και για την αποτελεσματική συνεργασία, εκφράζοντας την ετοιμότητα για περαιτέρω εμβάθυνση της υφιστάμενης συνεργασίας. Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν στις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς στρατηγικού χαρακτήρα.

Οι κ.κ. Αραράτ Μιρζογιάν και Νίκος Δένδιας αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας στο εμπόριο, στην οικονομία, στις υψηλές τεχνολογίες, στην άμυνα, στον πολιτιστικό τομέα, στην επιστήμη, στον τουρισμό, αλλά και σε μια σειρά από άλλους τομείς, σκιαγραφώντας βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτές τις κατευθύνεις.

Ιδιαιτέρως εξήραν την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της προώθησης αμοιβαίων επενδύσεων, της εντατικοποίησης των επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων.
Κάνοντας μνεία στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Αρμενία-Ελλάδα-Κύπρος, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη βεβαιότητα, ότι η συνέχιση των επαφών σε αυτό το σχήμα και η υλοποίηση κοινών προγραμμάτων θα εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα ζωτικά συμφέροντα των χωρών εταίρων.

Συζητήθηκαν δυνατότητες εντατικοποίησης της συνεργασίας στον τομέα των υποδομών μεταφορών στην περιοχή, ιδίως οι εργασίες που γίνονται προς την κατεύθυνση «Δημιουργίας Διεθνούς Μεταφορικού και Διαμετακομιστικό Διαδρόμου Περσικός Κόλπος – Μαύρη Θάλασσα». Διαπιστώθηκε η πολιτική βούληση για να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι συνομιλητές συζήτησαν τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας σε διάφορα διεθνή φόρα, μεταξύ των οποίων και η ΟΥΝΕΣΚΟ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και της Ελλάδας αναφέρθηκαν επίσης σε σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την εταιρική σχέση Αρμενίας-ΕΕ, αλλά και την Ανατολική Εταιρική Σχέση.

Η αρμενική πλευρά εξήρε με ιδιαίτερο τρόπο την υποστήριξη που την παρέχει η ελληνική πλευρά για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, υπογραμμίζοντας, ότι η Αρμενία με συνέπια συνεχίζει της προσπάθειες της για την προώθηση της διεθνούς ατζέντας για την πρόληψη των γενοκτονιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Ο υπουργός κ. Μιρζογιάν ενημέρωσε τον ομόλογό του για την κατάσταση γύρω από τη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ και για τη θέση της αρμενικής πλευράς, σχετικά με τις διαδικασίες που στοχεύουν στην εγκαθίδρυση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Ο κ. Αραράτ Μιρζογιάν υπογράμμισε με ιδιαίτερο τρόπο τον βασικό ρόλο της Συμπροεδρίας της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ , εκτιμώντας με ιδιαίτερο τρόπο τη θέση της Ελλάδας: υποστήριξη του πλαισίου και της εντολής της Συμπροεδρίας της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ για τη διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αναφέροντας στα ανθρωπιστικά ζητήματα που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της αζερικής επίθεση κατά του Αρτσάχ, ο υπουργός κ. Μιρζογιάν ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση επίσης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκρινε απαράδεκτη την προκλητική ρητορική και ενέργειες εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας και του Αρτσάχ, υπογραμμίζοντας, ότι παραβιάζοντας κατάφορα τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να κρατά σε αιχμαλωσία τους Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου και πολίτες.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης εξήραν την σημασία αποτροπής μίας συνεπής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν που σχετίζεται με την αλλοίωση και την εξαφάνιση της ταυτότητας της αρμενικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα εδάφη που πέρασαν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν ως αποτέλεσμα του πολέμου 44 ημερών. Ο κ. Αραράτ Μιρζογιάν υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της εμπλοκής των σχετικών διεθνών οργανισμών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ιδιαίτερα την απρόσκοπτη υλοποίηση της διερευνητικής αποστολής της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφερθήκανε και στις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας.

Μετά την συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και της Ελλάδας συμμετείχαν στην τελετή υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης για Συνεργασία σε θέματα ΕΕ. Το Μνημόνιο υπογράφθηκε μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αμέσως μετά οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και της Ελλάδας πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.