Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας

0
593
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας
Στις 27 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Αραράτ Μιρζογιάν, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα με επίσκεψη εργασίας, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι συνομιλητές υπογράμμισαν, ότι στην βάση των Αρμενο-Ελληνικών σχέσεων είναι η φιλία, η αμοιβαία υποστήριξη και οι κοινές αξίες.
Οι κ.κ. Αραράτ Μιρζογιάν και Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πλούσια ημερήσια διάταξη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και για το υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, εκφράζοντας την ετοιμότητα να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας, ανεβάζοντας την ποιοτικά σε ένα νέο επίπεδο.
Επίσης, οι συνομιλητές αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Ελλάδας, στις δυνατότητες για περαιτέρω επέκταση των οικονομικών δεσμών, μεταξύ άλλων αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το πλούσιου νομικό πλαίσιο, ενεργοποιώντας τις επαφές μέσω των εργασιών της Αρμένο-Ελληνικής Διακυβερνητικής Επιτροπής και μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων των δύο χωρών.
Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία στο πλαίσιο του Τριμερούς σχήματος Αρμενία-Ελλάδα-Κύπρος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας ενημέρωσε τον συνομιλητή για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Νότιο Καύκασο.
Οι συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις, ιδίως, για τη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, για την διαδικασία ομαλοποίησης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, για την απεμπλοκή των οικονομικών δεσμών και υποδομών μεταφοράς στην περιοχή, για τις εργασίες των Επιτροπών για οριοθέτηση και ασφάλεια των συνόρων.
Ο κ. Αραράτ Μιρζογιάν αναφέρθηκε στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ως συνέπειες της στρατιωτικής επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν κατά του Αρτσάχ. Κατά την διάρκεια της συνάντησης μεταξύ άλλων επειγόντων θεμάτων, υπογραμμίστηκε η ανάγκη επαναπατρισμού των Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων, καθώς και η ανάγκη διαφύλαξης της αρμενικής ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα εδάφη που πέρασαν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας εξήρε τη υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης στην Αρμενία, κατά τη δύσκολη περίοδο του πολέμου των 44 ημερών, καθώς και την συνδρομή της για την υπέρβαση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του πολέμου αυτού.
Ο κ. Μιρζογιάν ενημέρωσε επίσης τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη διαδικασία εξομάλυνσης Αρμενίας-Τουρκίας.