Συνέντευξη του Πρέσβη Τιγκράν Μκρτσιάν στην TV100, σε έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας

0
696

Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Τιγκράν Μκρτσίαν στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στη Θεσσαλονίκη, παραχώρησε συνέντευξη στην TV100, σε έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πρέσβης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, υπογράμμισε τη σημασία της ειρηνικής επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων μέσω διπλωματικού διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Παρουσιάζοντας τις πρόσφατες περιπτώσεις παραβιάσεων της εκεχειρίας από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ο Πρέσβης σημείωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την τεταμένη διεθνή κατάσταση για να επιδεινώσει την κατάσταση τόσο στα σύνορα με την Αρμενία όσο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μιλώντας για το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ο Πρέσβης εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή των Ελλήνων και Κυπρίων βουλευτών στην έγκρισή του.

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης διμερών σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας, ο Πρέσβης Μκρτσιάν σημείωσε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις των ειδικών εκπροσώπων και τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την πλήρη διευθέτηση χωρίς προϋποθέσεις.

Παρουσιάζοντας το σημερινό επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας, ο Πρέσβης είπε ότι μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνεχούς εργασίας σε όλους τους πιθανούς τομείς.
Στην ομιλία του, ο Πρέσβης Μκρτσιάν παρουσίασε τους αιώνιους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Αρμενία τα τελευταία χρόνια σε διάφορους τομείς, μίλησε για τις ευκαιρίες επιστημονικής συνεργασίας και ενίσχυσης του τουρισμού, ενώ εκτίμησε ιδιαίτερα τον ρόλο της ελληνοαρμενικής κοινότητας στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.