Τηλεφωνική συνομιλία των Υπουργών Εξωτερικών Αρμενίας και Ελλάδας

0
456

Στις 18 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας ο Αραράτ Μιρζογιάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια.
Ο Αραράτ Μιρζογιάν παρουσίασε στον κ. Νίκο Δένδια την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Ο αρμένιος υπουργός τόνισε ότι πριν από την τελευταία επιθετικότητα των Αζέρων προηγήθηκαν επί μήνες συνεχόμενες καταπατήσεις της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, απειλές για χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων δηλώσεων για «άνοιγμα του διαδρόμου» (Μεγρί) με τη βία, αντιαρμενική και πολεμική ρητορική.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της αρμόζουσας και στοχευμένης αντίδρασης στην προαναφερθείσα συμπεριφορά και τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω προκλήσεις από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και να εκτονωθεί η κατάσταση.
Επίσης οι συνομιλητές συζήτησαν μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν την περιφερειακή ασφάλεια και αντάλλαξαν απόψεις για τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.