ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΑΡΤΣΑΧ (ΚΑΡΑΜΠΑΧ) ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

0
694

ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΑΡΤΣΑΧ (ΚΑΡΑΜΠΑΧ)

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Το πρωί της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν προχώρησε σε αποκλεισμό της δημόσιας οδού Στεπαναγκέρτ-Γκορίς, της μοναδικής που συνδέει το Αρτσάχ (Καραμπάχ) με τη Δημοκρατία της Αρμενίας, καταδικάζοντας με αυτό τον τρόπο 120.000 Αρμενίους του Αρτσάχ σε αποκλεισμό. Ταυτόχρονα, το Αζερμπαϊτζάν έκλεισε τον αγωγό που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο το Αρτσάχ, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να κλείσουν τα σχολεία λόγω αδυναμίας θερμανσης τους.

Εκατοντάδες οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων εκτάκτου ανάγκης, βρίσκονται καθηλωμένα στο δρόμο, μέσα σε σκληρές χειμωνιάτικες συνθήκες.

Η πρωτοβουλία αυτή του Αζερμπαϊτζάν εντάσσεται στα μέτρα πολιτικής πίεσης και στρατιωτικών απειλών τα οποία χρησιμοποιεί εις βάρος της Αρμενίας το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να επιβάλει λύση της αρεσκείας του στο ζήτημα του Καραμπάχ.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αρμενίων του Αρτσάχ αποτελεί καθήκον της διεθνούς κοινότητας. Η εθνοκάθαρση του αρμενικού πληθυσμού του Αρτσάχ, την οποία μεθοδεύουν συστηματικά το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, θα αποτελέσει μια ακόμα ανθρωπιστική αποτυχία της Ανθρωπότητας.

Η Γαλλίδα γερουσιαστής Βαλερί Μπουαγιέ (Valerie Boyer) ύψωσε τη φωνή της, ζητώντας την καταδίκη του Αζερμπαϊτζάν και την επιβολή κυρώσεων σε αυτό. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε από το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων του Αρτσάχ και να ανοίξει άμεσα και χωρίς επιφυλάξεις την αποκλεισθείσα οδό, επιτρέποντας τον ανεφοδιασμό του πληθυσμού σε ζωτικά αγαθά. Ανάλογη ήταν η θέση του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τον αποκλεισμό και ζητώντας την άμεση άρση του. Οι ελληνο-αρμενικές οργανώσεις που υπογράφουμε την παρούσα έκκληση ζητούμε από τους αδελφούς Έλληνες, και τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου να υψώσουν, για μια ακόμα φορά την αδελφική τους φωνή, υπερασπίζοντας τα δίκαια του αδελφού αρμενικού λαού.

Αθήνα 14 Δεκεμβρίου 2022

ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΡΜΕΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΧΙΝΤΣΑΚΙΑΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΡΜΕΝΙΑ»