Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου καταδικάζει την συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν

0
280
Βουλή των Αντιπροσώπων

Σήμερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα με τίτλο «Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων και η τρέχουσα κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»(Αρτσάχ), ενημερώνει η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Αθήνα, μέσω της σελίδας της στο Facebook.

“Το ψήφισμα καταδικάζει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας και του Αρτσάχ, απαιτεί την εφαρμογή των διατάξεων της δήλωσης κατάπαυσης του πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.
Ταυτόχρονα, καλεί τη Διεθνή Κοινότητα να ενεργήσει έτσι με αποτέλεσμα να τερματιστεί η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας, καθώς και να παροτρύνει τους Διεθνείς Οργανισμούς να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό του Αρτσάχ.
Επίσης το ψήφισμα καταδικάζει την τουρκική εμπλοκή στον εξαπολυθέντα πόλεμο κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Παρακάτω παρουσιάζουμε το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος.
Υ.Γ. Ευχαριστούμε όλους τους βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του ψηφίσματος.
Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στον Κωστή Ευσταθίου (Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών), στον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου (Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών), στον Αλέκο Τρυφωνίδη (Δημοκρατική Παράταξη) καθώς και στον Βαρτκές Μαχτεσιάν, Κρατικό Εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου για την επιτυχή προώθηση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.” – αναφέρει η ανάρτηση της Πρεσβείας.
Κωστής Ευσταθίου
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Αλέκος Τρυφωνίδης
Βαρτκές Μαχτεσιάν
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το ψήφισμα:
Ψήφισμα καταδίκης της συνεχιζόμενης επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων και την τρέχουσα κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ)
 • Λαμβάνοντας υπόψη τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου 2020 για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας,
 • Υπενθυμίζοντας το προηγούμενο ψήφισμά της, ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου 2020, για την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ),
 • Λαμβάνοντας υπόψη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20ής Μαΐου 2021,
 • Λαμβάνοντας υπόψη τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη Σύμβαση της Γενεύης (ΙΙΙ) για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου,
 • Λαμβάνοντας υπόψη την κοιοποίηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης της 9ης Μαρτίου 2021,
 • Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 19ης Μαρτίου 2021,
 • Διαπιστώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2020, χιλιάδες στρατιώτες και άμαχοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα Αρμένιοι, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν και χιλιάδες κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) εκτοπίστηκαν,
 • Τονίζοντας ότι το σημείο 8 της τριμερούς δήλωσης κατάπαυσης του πυρός, που υπέγραψαν η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία, προβλέπει την ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου, ομήρων και λοιπών κρατουμένων, καθώς και των σορών των νεκρών,
 • Διαπιστώνοντας ότι δεν έχει ακόμα απελευθερωθεί αριθμός Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου, δεν έχουν επιστραφεί οι σοροί νεκρών και αγνοείται η τύχη εκατοντάδων Αρμενίων αιχμαλώτων,
 • Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι επιθετικές δηλώσεις και ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Αρμενίας,
 • Υπογραμμίζοντας ότι ο πληθυσμός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) εξακολουθεί να πλήττεται από τις συνέπειες της σύγκρουσης [εκτοπισμός, ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, σοβαρή λειψυδρία λόγω του ελέγχου και αποκλεισμού από τις αζερικές δυνάμεις όλων των πηγών υδροδότησης του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ)].
Ψηφίζει ως ακολούθως:
1. Καταδικάζει την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ).
2. Καταδικάζει την απροκάλυπτη εμπλοκή της Τουρκίας τόσο με στρατιωτικό προσωπικό όσο και με εξοπλισμό.
3. Ζητά τη συμμόρφωση του Αζερμπαϊτζάν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που προνοεί την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων, την επιστροφή των σορών των νεκρών και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
4. Καλεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς να παράσχουν κάθε ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) και να υποστηρίξει το έργο ανοικοδόμησης της περιοχής, την επιστροφή των προσφύγων και την προστασία των μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Αρμενίων στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ).
5. Εκφράζει ανησυχία για την ύπαρξη ναρκών, βομβών διασποράς, καθώς και άλλων μη εκραγέντων πυρομαχικών που θέτουν σε καθημερινό κίνδυνο τη ζωή αμάχων και κυρίως παιδιών σε όλη την περιοχή.
6. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει με τρόπο που θα οδηγήσει στον τερματισμό της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας.