Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας σχετικά με την παραβίαση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στις 11 Ιανουαρίου

0
456
Καταδικάζουμε σφοδρά την κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιήθηκε προς την κατεύθυνση της ανατολικής συνοριακής γραμμής της Δημοκρατίας της Αρμενίας σήμερα στις 11 Ιανουαρίου. Στην παραβίαση αυτή χρησιμοποιήθηκαν πυροβολικό και μη επανδρωμένα μέσα και έχασαν την ζωή τους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας: ο Μχιταριάν Αρτούρ του Αρτιόμ και ο Γαριμπιάν Ρούντικ του Ραφίκ καθώς ακόμη και δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους.
Η πρόκληση των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν είναι άλλη μια εκδήλωση των συνεχόμενων καταπατήσεων κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν, που ξεκίνησε με τη διείσδυση στο κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας στις 12 Μάϊου του 2021 και συνεχίστηκε με συνεχόμενες ένοπλες επιθέσεις.
Η Δημοκρατία της Αρμενίας εφιστά την προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας στο γεγονός, ότι το επίσημο Μπακού, συνεχίζοντας τις καταπατήσεις του κατά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Αρμενίας παραβιάζει τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια.
Η Αρμενική πλευρά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ένας από τους τρόπους για να αποφευχθεί η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης μπορεί να είναι η ταυτόχρονη απόσυρση των στρατευμάτων από την συνοριακή γραμμή Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και από τις δυο μεριές και η εφαρμογή ενός διεθνούς μηχανισμού παρακολούθησης κατά μήκος των συνόρων.
Καλούμε τις Αρχές του Αζερμπαϊτζάν να απόσχουν από τις προκλητικές ενέργειες και να εφαρμόσουν την δέσμευση για την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στην περιοχή που αναλήφθηκε με την τριμερή δήλωση του Σότσι και με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης των Βρυξελλών.