ΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

0
549

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΟΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Ο Σύλλογος Ελληνοαρμενικής Φιλίας καταδικάζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για τη σύσταση ομάδας εργασίας, με σκοπό να προωθήσει τη διαγραφή της αρμενικής παρουσίας από τους αρμενικούς ναούς, που βρίσκονται στο κατεχόμενο από αυτήν τμήμα του Αρτσάχ, με την δικαιολογία ότι δήθεν οι ναοί αυτοί ανήκαν στην Αλβανική Εκκλησία του Καυκάσου.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Αλβανική Αποστολική Εκκλησία του Καυκάσου υπήρξε αυτοκέφαλη εκκλησία, που ιδρύθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα τον 5ον μ.χ. αιώνα και το 705 μ.χ. υπήχθη στην Αρμενική Αποστολική Εκκλησία. Το αλβανικό αλφάβητο δημιουργήθηκε από τον Μεσρόπ Μαστότς, το 475. Συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατον η Αρμενική Εκκλησία να χρησιμοποίησε αλβανικούς ναούς. Είναι φανερό ότι, στόχος του Μπακού είναι, με μια πράξη πολιτιστικού φασισμού, να πραγματοποιήσει, για μια ακόμη φορά, πολιτιστική γενοκτονία.
Καταδικάζουμε την πράξη αυτή και καλούμε την UNESCO και τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς να λάβουν θέση και να πράξουν όσα είναι αναγκαία για την αποτροπή της.
ΑΘΗΝΑ

6/2/2022
Από το Σύλλογο Ελληνοαρμενικής Φιλίας