Η Αρμενία τιμά την επέτειο της Καταστροφής της Σμύρνης

0
573

Ανακοίνωση Τύπου

Η Αρμενία τιμά την επέτειο της Καταστροφής της Σμύρνης

Το Μουσείο-Ινστιτούτο της Αρμενικής Γενοκτονίας του Γερεβάν διοργανώνει διεθνές επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στην 100η επέτειο της Καταστροφής της Σμύρνης. Το συνέδριο έχει τίτλο «Η Σμύρνη στο πλαίσιο της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων, Εξόντωση, Εμπρησμός και Εκδίωξη (Σεπτέμβριος 1922)» και θα λάβει χώραν στις 14-16 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συνεδρίων του Μουσείου-Ινστιτούτου της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι το Μουσείο-Ινστιτούτο της Αρμενικής Γενοκτονίας, το Ινστιτούτο Αρμενολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Γερεβάν, το Κρατικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «Χατσαντούρ Αποβιάν», η Ακαδημία Επιστημών της Αρμενίας, το Πανεπιστήμιο Χαϊγκαζιάν του Λιβάνου και το Τμήμα Ποντιακών Μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Στο συνέδριο θα γίνουν 42 επιστημονικές ανακοινώσεις από ομιλητές προερχόμενους από την Αρμενία, την Ελλάδα, τον Καναδά, το Λίβανο, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Ιταλία.

Οι Αρμένιοι συμμερίστηκαν με τους Έλληνες την τραγική εμπειρία της εξόντωσης και του βίαιου εκπατρισμού. Οι Αρμένιοι της Σμύρνης είχαν ευδιάκριτη συμβολή στο συνολικό οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης και αποτελούσαν την πιο εξευρωπαϊσμένη αρμενική κοινότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα παράθυρο επικοινωνίας του Αρμενισμού με την Ευρώπη.

Η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε οδυνηρό πλήγμα για τον αρμενικό λαό, εφόσον η νίκη του Ελληνικού Στρατού επί των κεμαλικών ήταν το μόνο εχέγγυο για τη δημιουργία του προβλεπόμενου από τη Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) ανεξάρτητου αρμενικού κράτους επί των κατεχόμενων από τους Τούρκους αρμενικών εδαφών. Περαιτέρω, ο αρμενικός λαός δεν λησμονεί την αποδοχή και τη φιλοξενία στην Ελλάδα δεκάδων χιλιάδων Αρμενίων Μικρασιατών προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Κοινωνικό πολιτιστικό κέντρο ΑΡΜΕΝΙΑ