Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Τιγκράν Μκρτσιάν επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

0
507
Στις 13 Ιουλίου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Τιγκράν Μκρτσιάν επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Κατά την διάρκεια της επίσημης τελετής εμπέδωσης των διαπιστευτηρίων εκ μέρους των Πρέσβεων των ξένων κρατών, καθώς και των Ύπατων Αρμοστών, που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στον λόγο του, μεταξύ άλλων, επισήμανε, ότι φέτος συμπληρώνονται τα 30 χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αρμενίας, και αναφέρθηκε στη φιλία μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών, λέγοντας, ότι βασίζεται σε κοινή κληρονομιά και ιστορικούς δεσμούς.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε, ότι κατά την διάρκεια αυτών των 30 χρόνων, οι δύο χώρες έχουν κάνει αρκετή δουλειά, δημιουργώντας ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου μπορούν πλέον να επεκτείνουν περαιτέρω την υπάρχουσα μεταξύ τους συνεργασία. Επίσης, αναφέρθηκε και στους Αρμένιους που ζουν στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας την έμπρακτή προσφορά και την συμβολή των Αρμενίων της Κύπρου στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα, εξαίροντας τον ρόλο που διαδραματίζουν στην διατήρηση ζωντανών των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Με τη σειρά του, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Τιγκράν Μκρτσιάν παρέδωσε το μήνυμά του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο οποίο αναφέρονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
«Η Αρμενία και η Κύπρος είναι φυσικοί σύμμαχοι, ενώ οι αρμενοκυπριακές σχέσεις χαρακτηρίζονται από ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς και πολύ βαθύ και αμοιβαίο σεβασμό. Τα κοινά στοιχεία του πολιτισμού, του συστήματος αξιών και των αντιλήψεων αποτέλεσαν ένα ισχυρό θεμέλιο για την μακραίωνη αρμενοκυπριακή φιλία. Έχουμε αντιμετωπίσει τις ίδιες απειλές, κατά την διάρκεια της ιστορίας είχαμε παρόμοιες απώλειες, έχουμε υποστεί παρόμοια βάσανα και πάντα υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας.
Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Η Κύπρος είναι το κράτος που στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό των Αρμενίων που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών, όσο και μετά. Η Κύπρος είναι μία χώρα, η οποία καταδίκασε την επίθεση, όπως τον Οκτώβριο του 2020, έτσι και τον Δεκέμβριο του 2021, κάνοντας εκκλήσεις για ειρηνική διευθέτηση, στο πλαίσιο διεθνώς εγκεκριμένων σχημάτων και στη βάση γνωστών διεθνών κανόνων και αρχών.
Φέτος τιμούμε την 30ή επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και Κύπρου. Τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των Κυβερνήσεων και των Κοινοβουλίων μας μπορούμε να περιγράψουμε με μία λέξη: εξαιρετικές. Υποδειγματική είναι επίσης και η πολυμερής συνεργασία σε διάφορα διεθνή φόρα.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω τον ανεκτίμητο ρόλο της Αρμενικής κοινότητας της Κύπρου στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, η οποία αποτελεί υποδειγματική γέφυρα στην ενδυνάμωση των σχέσεων. Οι Αρμένιοι της Κύπρου, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κυπριακής κοινωνίας, συμβάλλουν και συνεισφέρουν στο να γίνει η Κύπρος ισχυρότερη, ελκυστική, ευημερούσα και επιτυχημένη. Εξάρω τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Κύπρος, δίνοντας την δυνατότητα ασύλου στους Αρμένιους που επέζησαν σφαγές και γενοκτονίες, μεριμνώντας για την ευημερία τους, διασφαλίζοντας και κατοχυρώνοντας τα θρησκευτικά και άλλα δικαιώματά τους.
Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τον κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, τον Επίσημο Εκπρόσωπο των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων – που είναι εδώ μαζί μας σήμερα- για τον εξαιρετικό ρόλο του που διαδραματίζει στην προσέγγιση μεταξύ Αρμενίας και Κύπρου».