Στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της πρεσβείας της Αρμενίας για τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης

0
496

Στις 4 Απριλίου, στην αίθουσα “Γεώργιος Καράντζας” της ΕΣΗΕΑ, έλαβε χώρα η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τις οποίες διοργανώνει η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία.

Ερβέ Ζωρζελέν

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, εκλεχθείς Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Τουρκικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ερβέ Ζωρζελέν, έδωσε διάλεξη με θέμα «Σμύρνη: πόλη ελληνική, πόλη αρμενική».
Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη της ΕΣΗΕΑ, εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων και της αρμενικής κοινότητας.
Μαρία Αντωνιάδου
Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα. Μαρία Αντωνιάδου. Μεταξύ άλλων, η κα Αντωνιάδου ευχαρίστησε την πρεσβεία της Αρμενίας για την πρωτοβουλία, υπογράμμισε τη σημασία της διάλεξης και αναφέρθηκε στη μακροχρόνια ελληνο-αρμενική φιλία.
Τιγκράν Μκρτσιάν
Στη συνέχεια, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Τιγκράν Μκρτσιάν απήυθυνε χαιρετισμό στα Ελληνικά. Στον λόγο του ο κ. Μκρτσιάν εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς την ΕΣΗΕΑ για την υποστήριξή της στη διοργάνωση της εκδήλωσης και ευχαρίστησε τον κ. Ερβέ Ζωρζελέν για τη συμμετοχή και τη διάλεξή του. Ο πρέσβης ανέφερε πως «ο αρμενικός λαός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα γεγονότα του 1922, γιατί και αυτός έχασε εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής πολλές μικρές πατρίδες του και είχε χιλιάδες δικά του θύματα. Αυτό το γεγονός, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας κοινός πόνος στην ιστορία μας, μια κοινή τραγωδία των Ελλήνων και των Αρμενίων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο αρμενικός λαός ευγνωμονεί τον ελληνικό, γιατί το 1922 δέχτηκε στην αγκαλιά του χιλιάδες Αρμενίους πρόσφυγες.
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Ερβέ Ζωρζελέν, στη διάλεξή του παρουσίασε τον παράγοντα ποικιλομορφίας της Σμύρνης: την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων που ανήκαν σε διαφορετικές εθνότητες, όπως ήταν οι Αρμένιοι, οι Έλληνες και οι Εβραίοι, μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επιπλέον, επισήμανε ότι, μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, πολλοί Αρμένιοι μετανάστευσαν στη Σμύρνη, αντιμετωπίζοντας μια νέα τραγωδία λίγα χρόνια αργότερα.
Κρικόρ Τσακιτζιάν
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, κ. Κρικόρ Τσακιτζιάν.
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε δεξίωση.