Τριμερείς διαβουλεύσεις Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου․․․ Δεκάδες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Αρμενία, Ελλάδα

0
660
Διεξήχθησαν διαβουλεύσεις για τον σχεδιασμό της τριμερούς συνεργασίας Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου
Στις 10 Μαΐου του 2022 στο διοικητικό συγκρότημα του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις για τον σχεδιασμό της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου.
Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν οι αντιπροσωπείες Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου με επικεφαλής τον προϊστάμενο της διεύθυνσης αμυντικής πολιτικής και διεθνούς συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Λεβόν Αηβαζιάν, τον προϊστάμενο του τμήματος σχεδιασμού της στρατιωτικής συνεργασίας και εφαρμογής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Ελλάδας Συνταγματάρχη Σωκράτη Σέρβε και τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Στρατηγικής και Πολιτικής της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας Συνταγματάρχη Λουκά Χατζηκωνσταντίνο.
Κατά τη συνάντηση συνοψίστηκε το έργο που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα έτη στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου σε διμερές και τριμερές επίπεδο και συζητήθηκαν προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας.
Οι συνομιλητές συζήτησαν, επίσης, θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και τις διεθνείς εξελίξεις. Ο κ. Αηβαζιάν, προϊστάμενος της διεύθυνσης αμυντικής πολιτικής και διεθνούς συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, παρουσίασε την κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και στο Αρτσάχ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επικρατήσει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.
Με βάση τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τις διαβουλεύσεις, υπογράφηκε διμερές πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Αρμενίας – Ελλάδας καθώς και το Σχέδιο Δράσης Τριμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου για το 2022. Το πρόγραμμα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Αρμενίας – Κύπρου για το 2022 υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2021.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που υπογράφηκαν, προβλέπονται πολλές δεκάδες δραστηριότητες στην Αρμενία, την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν στην εκπαίδευση της μαχητικής ικανότητας των ειδικών δυνάμεων, την εκπαίδευση σε θέματα ειρηνευτικών αποστολών, θέματα στρατιωτικής ιατρικής, μηχανικής και άλλους τομείς. Επίσης, θέματα όπως η ανταλλαγή εμπειριών σε διαφορετικές επαγγελματικές κατευθύνσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και στρατιωτικές διαβουλεύσεις.