Λογοτεχνική βραδιά «Παραμυθόραμα Μικρασία Ψυχή μου»

0
746

Ενημερωνόμαστε από τη σελίδα της Πρεσβείας της Αρμενίας στην Αθήνα, ότι στο «Σπίτι της Κύπρου» που βρίσκεται εντός της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία έλαβε χώρα λογοτεχνική βραδιά «Παραμυθόραμα Μικρασία Ψυχή μου», αφιερωμένη στην Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι μια από τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια της Σμύρνης που λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία.

Η εκδήλωση είναι πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία και του «Κέντρου Αρμενία». Οργανωτική επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβε το Κέντρο Αρμενο-Ελληνικών Μελετών. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της αρμενικής εκκλησίας, διαπιστευμένοι στην Ελλάδα διπλωμάτες των ξένων κρατών, διανοούμενοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων και κοινοτήτων.

 


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κέντρου Αρμενο-Ελληνικών Μελετών κ. Χάικ Κασσαρτζιάν.


Στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό και μίλησε ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Τιγκράν Μκρτσιάν. Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο κ. Μκρτσιάν επισήμανε, ότι η εκδήλωση που είναι μία από την σειρά των εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Μικρασιατική Καταστροφή, στα 100 χρόνια της Σμύρνης, έχει τη μοναδικότητά της, την ομορφιά και την λεπτότητα της, επειδή λαμβάνει χώρα στο «Σπίτι της Κύπρου», κάτω από τη στέγη μιας χώρας που είναι πατρίδα, οικείος τόπος για τους Έλληνες, καθώς και για τους Αρμένιους,
Κάνοντας μνεία στην λογοτεχνική βραδιά ο κ. Μκρτσιάν υπογράμμισε το εξής «συνηθίζουμε να θεωρούμε τα παραμύθια σαν κάτι έξω από την αλήθεια. Και βέβαια, οι μάγισσες, οι δράκοι, και οι κοιμισμένες πριγκίπισσες δεν υπάρχουν στη ζωή. Ωστόσο, τα παραμύθια που θα ακούσουμε σήμερα είναι σφιχτά δεμένα με μια αλήθεια: Με την αλήθεια ότι ο αρμενικός και ο ελληνικός λαός ζούσαν για πολλούς αιώνες, μέχρι το 1922, στα χώματα όπου γεννήθηκαν, όπου πρωτακούστηκαν αυτά τα παραμύθια. Στα αρμενικά και τα ελληνικά μικρασιατικά χώματα. Σήμερα, με τα παραμύθια αυτά, η μνήμη μας θα ταξιδέψει στη Μικρασία. Γιατί, αν μας πήραν τα σπίτια μας, αν γκρέμισαν τα σχολεία, αν έκαψαν τις εκκλησίες μας, δεν μπόρεσαν να ξερριζώσουν τη μνήμη μας απ’ τις καρδιές μας. Εκεί την κρατάμε ζωντανή, για να την παραδώσουμε σ’ εκείνους που θα έρθουν μετά από εμάς».

Αφήγηση αρμενικών και ελληνικών λαϊκών παραμυθιών:

Ελένη Κοντεμενιώτου – Κασσεσιάν,

Ναζίκ Αϊντινιάν,

και ο Αρμάν Μενεντιάν,

Μουσική υπόκρουση: Κριστίνα Ελαμιριάν

και Μιγκιρντίτς Μπογοσιάν.

Απαγγελία ποιημάτων: Ελέν Μνατσακανιάν και Τατέβ Αμπραχαμιάν․