Η αριστουργηματική όπερα “Don Giovanni” για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

0
975
Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η όπερα “Ντον Τζοβάννι” του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα του δυτικού πολιτισμού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον θρύλο του γνωστού καρδιοκατακτητή Don Juan.

Φιλοξενήθηκε στη σκηνή του ΟΜΜΘ για τέσσερις παραστάσεις (27 Νοεμβρίου, 1 Δεκεμβρίου, 3 Δεκεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου).
Η σκηνοθεσία έφερε την υπογραφή του διακεκριμένου σκηνοθέτη Michał Znaniecki και συμμετείχαν διάσημοι Έλληνες λυρικοί τραγουδιστές και συντελεστές τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Βουλγαρία.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών η Σιρανούς Τσαλικιάν, στο ρόλο της Ντόνα Άννα, σοπράνο, καταξιωμένη καλλιτέχνης αρμενικής καταγωγής, με πλούσια παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει περισσότερους από 35 ρόλους όπερας, οπερέτας και μιούζικαλ.

Σιρανούς Τσαλικιάν
Σιρανούς Τσαλικιάν

Έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 1997 ως Ροζίνα (Il Barbiere di Siviglia του Rossini) και το 2020 ερμήνευσε την Ντόνα Άννα (Don Giovanni του Mozart). Στο διάστημα που μεσολάβησε, εμφανίστηκε σε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στην Όπερα Θεσσαλονίκης.

Σημαντική ήταν και η συμβολή της στη διοργάνωση και της Συναυλίας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων τον Απρίλιο του 2021, εν μέσω της πανδημίας, όπου συμπράττοντας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσίασε αποσπάσματα από το έργο του Χρήστου Χατζή «Light from the Cross» (Φως εκ του Σταυρού) βασισμένο σε ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας της Αρμενικής Εκκλησίας και έργα των διαπρεπών Αρμενίων συνθετών Mirzoyan και Khachaturian. Τη συναυλία είχε διοργανώσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε από την ΕΡΤ την ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Συναυλία ΜΜΘ
Στιγμαιότυπο α πό τη Συναυλία Μνήμης για την 106η επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας

Παρακολουθήστε στιγμαιότυπα της συναυλίας εδώ

Η εξαιρετική αυτή εκδήλωση έγινε πραγματικότητα χάρη στην πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Χρήστου Γαλιλαία, ο οποίος είναι καταξιωμένος καλλιτέχνης, επίσης έχει αρμενική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του.

Χρίστος Γαλιλαίας
Χρίστος Γαλιλαίας