Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες θα είναι ανθρωπιστικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με τους αιχμαλώτους. Νικόλ Πασινιάν

0
458

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απαντά σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών φορέων ζωντανά στο Facebook.
Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο. «Η Δημοκρατία της Αρμενίας είναι έτοιμη να έχει συναντήσεις σε υψηλό και ανώτατο επίπεδο, διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ και, όπως γνωρίζετε, οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις σε αυτό το πλαίσιο, και αναμένουμε ότι η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ θα οργανώσει μια τέτοια συνάντηση.

Η συνάντηση στις 15 Δεκεμβρίου επίσης δεν είναι είδηση, καθώς ο Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε το καλοκαίρι, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ότι η σύνοδος κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου, και προσφέρθηκε να οργανώσει συνάντηση μεταξύ εμού και του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν”, είπε ο Πασινιάν απαντώντας στις ερωτήσεις γιατί το Ερεβάν και το Μπακού αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, η οποία υπερβαίνει την Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ. Σύμφωνα με τον Νικόλ Πασινιάν, οι επαφές μεταξύ των εκπροσώπων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να είναι συχνότερες για να μπορέσουμε να επιλύσουμε την κατάσταση, να βρούμε λύσεις και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε κρίσεις.

«Θα προσπαθήσουμε να μην αναμειγνύουμε τις ατζέντες που συζητούνται σε διαφορετικές μορφές.

Νομίζω ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες θα είναι και ανθρωπιστικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με τους αιχμαλώτους. Θα συζητήσουμε τα θέματα των σχέσεών μας στο πλαίσιο της ΕΕ, της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Θα υπάρξει επίσης μια γενική συζήτηση για τα συμφραζόμενα και δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες για γρήγορα αποτελέσματα από κάθε συνάντηση», είπε ο Νικόλ Πασινιάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένταση στην περιοχή και είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες των διαπραγματεύσεων για να ξεπεραστεί η ένταση.

«Στις 26 Νοεμβρίου, μια συνάντηση στο Σότσι θα πραγματοποιηθεί με τη μεσολάβηση του Προέδρου της Ρωσίας, αλλά οι συζητήσεις για αυτή τη συνάντηση ξεκίνησαν νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, εμφανίστηκε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία διαύλου άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργών Άμυνας, σκοπός των οποίων είναι να προσπαθήσουν να αποτρέψουν επεισόδια. Συμφώνησα σε αυτό και ελπίζω ότι αυτός ο δίαυλος θα συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Πασινιάν.