Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση

0
461
Trilatrial meeting Sochi

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ εξέδωσαν κοινή δήλωση με βάση την τριμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας. Όπως έγινε γνωστό από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, η ανακοίνωση έχει ειδικότερα ως εξής:

«Εμείς, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας Ν.Β. Πασινιάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ι.Χ. Αλίγιεφ, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Β. Πούτιν, συναντήθηκαν στις 26 Νοεμβρίου στο Σότσι και συζήτησαν τη διαδικασία εφαρμογής της δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου 2020 για την πλήρη κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό όλων των ειδών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την διαδικασία εφαρμογής της δήλωσης της 11ης Ιανουαρίου 2021, για το άνοιγμα όλων των οικονομικών και μεταφορικών υποδομών της περιοχής.

Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για περαιτέρω και συνεπή εφαρμογή και άνευ όρων τήρηση όλων των διατάξεων της δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου 2020 και της δήλωσης της 11ης Ιανουαρίου 2021 προς όφελος της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης του Νοτίου Καυκάσου. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις κοινές προσπάθειες με στόχο την άμεση επίλυση των υπολοίπων ζητημάτων που προκύπτουν από τις δηλώσεις της 9ης Νοεμβρίου 2020 και της 11ης Ιανουαρίου 2021.

Αναφέραμε τη σημαντική συμβολή της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής στη σταθεροποίηση της κατάστασης και στη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή.

Συμφωνήσαμε να λάβουμε μέτρα για να αυξήσουμε το επίπεδο σταθερότητας και ασφάλειας στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, να προωθήσουμε τη διαδικασία σύστασης διμερούς επιτροπής με τη συμβουλευτική συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας με βάση σχετικά αιτήματα των πλευρών, για τον προσδιορισμό και μετά την οριοθέτηση των κρατικών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Εκτιμήσαμε ιδιαίτερα τη δραστηριότητα της τριμερούς ομάδας εργασίας για την απεμπλοκή όλων των οικονομικών και μεταφορικών επικοινωνιών και υποδομών της περιοχής, που συστάθηκε σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Ιανουαρίου 2021 υπό την κοινή προεδρία των Αντιπροέδρων της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τονίσαμε την ανάγκη να δρομολογηθούν συγκεκριμένα προγράμματα το συντομότερο δυνατό, με στόχο τον εντοπισμό των οικονομικών δυνατοτήτων της περιοχής.

Η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή».