Οργανωμένες αζερικές προκλήσεις στην Ελλάδα

0
523

Πρόσφατα, προκλήθηκε μεγάλος “θόρυβος” στα κοινωνικά δίκτυα, όταν οι Αρμένιοι που ζουν στη Θεσσαλονίκη εντόπισαν την αζέρικη προκλητική διαφήμιση αναρτημένη σε λεωφορείο των αστικών συγκοινωνιών, όπου απεικονιζόταν το Σούσι με την επιγραφή «Σούσα, Αζερμπαϊτζάν» στα ελληνικά. Η φωτογραφία διαδόθηκε αστραπιαία, με ανάλογα σχόλια και απαιτήσεις προς τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, που φυσικά δεν έμειναν μόνο στις κοινωνικές πλατφόρμες. Λόγω της άμεσης παρέμβασης φορέων της κοινότητας, ιδιωτών, Αρμενίων και Ελλήνων πολιτών και της πρωτοφανούς γρήγορης ανταπόκρισης της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Αθήνα, η προκλητική «διαφήμιση» εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες ώρες από το όχημα.
Ανάλογη πρόκληση εντοπίστηκε την επόμενη ημέρα σε μερικές στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, αυτή τη φορά σε διαφημιστική πινακίδα άλλης διαφημιστικής εταιρείας. Και πάλι η ίδια αντίδραση και πάλι γρήγορο αποτέλεσμα, οι προκλητικές διαφημίσεις αζερικής προπαγάνδας αφαιρέθηκαν την επόμενη κιόλας μέρα.


Σε συνέντευξή του στο Armenpress, ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα Tigran Mkrtchyan τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες από το Αζερμπαϊτζάν αναμένονται όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μια μικρή κοινότητα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και σε άλλες χώρες. «Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί απλώς μέσα από τέτοια προκλητικά βήματα να παρουσιάσει ως πραγματικότητα και να διαιωνίσει τα αποτελέσματα της χρήσης βίας, ενώ γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το θέμα του καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ παραμένει ανοιχτό. Όλες οι συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ το έχουν δηλώσει. Αποδεικνύεται ότι με τέτοιες μεθόδους το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να «διορθώσει» μια για πάντα ότι το Σουσί είναι Αζερμπαϊτζάν, ότι η επιστροφή του Σουσί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν μπορεί να επανεξεταστεί. Αλλά το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει σαφή διοικητικά σύνορα, το Σούσι, όπως και το Χαντρούτ, είναι σίγουρα εντός αυτών των συνόρων. Το Σούσι και το Χαντρούτ είναι επί του παρόντος κατεχόμενα. Με τέτοια βήματα το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι το θέμα έχει κλείσει. Το Αζερμπαϊτζάν έρχεται σε αντίθεση με τη λογική της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Θεωρώ αυτό το βήμα ως πρόκληση, ειδικά σε μια αδελφική χώρα όπως η Ελλάδα, της οποίας οι αρχές έχουν εκφράσει πολλές φορές την αλληλεγγύη σύμφωνα στις θέσεις της Αρμενίας. «Με ένα τέτοιο προκλητικό βήμα προσπαθούν να προκαλέσουν ένταση στις αρμενιοελληνικές σχέσεις, κάτι που φυσικά δεν θα λειτουργήσει», κατέληξε ο Πρέσβης της Δ.Α. στην Ελλάδα Τιγκράν Μκρτσιάν.
Το ελληνικό μέσο polititspress, αναφερόμενο σε αυτές τις προκλήσεις, δημοσίευσε την ανάρτηση του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα στο Facebook, η οποία συνοδευόταν από φωτογραφία αυτής της “διαφήμισης”:
“Αυτήν τη φωτογραφία μου την έστειλε ο αγαπητός μου φίλος Ρασίντ Μαμμάντοφ, επικεφαλής του “GALA” φιλίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν. Από αύριο θα βλέπουν όλοι αυτό το λεωφορείο στην πόλη #Σαλονίκη, όλοι! Καταστρέφουμε τους αρμένιους ψυχολογικά, τώρα!


Μια τέτοια πολιτική του Αζερμπαϊτζάν δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς δεν κρυβόταν με κανέναν τρόπο, ακόμη και πριν από τον πόλεμο των 44 ημερών. Τα αποτελέσματα των προκλητικών και παραποιημένων τεχνασμάτων πληροφόρησης βρίσκονται παντού. Ένα από αυτά τα παραδείγματα δημοσιεύτηκε στην ελληνική διαδικτυακή πλατφόρμα volospress τον Μάιο του τρέχοντος έτους, Το προφανώς προκλητικό άρθρο με τίτλο “Λαoκρατική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν: Η πρώτη λαοκρατική, κοινοβουλευτική και κοσμική δημοκρατία στον μουσουλμανικό κόσμο” συνοδευόμενο από έναν χάρτη, όπου το Αρτσάχ και το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Δημοκρατίας της Αρμενίας παρουσιαζόταν ως μέρος αυτού του “δημοκρατικού κράτους.

fake_map
Τέτοιου είδους προβοκάτσιες, βεβαίως, είναι πλέον συνηθισμένες, αλλά απαιτούνται όχι μόνο επαρκείς απαντήσεις, αλλά και συνεχής παρουσίαση της ιστορικής και τρέχουσας πραγματικότητας στον αδελφικό ελληνικό λαό.