Συνάντηση του Πρέσβη της Αρμενίας με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

0
546

Στις 16 Φεβρουαρίου, ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία Τιγκράν Μκρτσιάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εντατικοποίηση του έργου των Ομάδων Φιλίας στα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας παρουσίασε στον συνομιλητή του τις βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρέσβης Μκρτσιάν αναφέρθηκε στις καταπατήσεις εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν της Αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Αρτσάχ. Κάτι που, στην πραγματικότητα, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης και πρέπει να θορυβήσει ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα.
Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας εκτίμησε ιδιαίτερα τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνοαρμενική κοινότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Αρμενική κοινότητα της Βορείου Ελλάδας. Ο Πρέσβης τόνισε, ότι η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα σχεδιάζει σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Αρμενική κοινότητα της Ελλάδας. Εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και θα είναι αφιερωμένες στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, καθώς και στη συγκρότηση της Αρμενικής κοινότητας στον ελλαδικό χώρο.
Οι συνομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία των ενεργειών που αποσκοπούν στην περαιτέρω εντατικοποίηση των διμερών πολιτικών σχέσεων, την οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων, καθώς και στην εκ νέου ώθηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.